info@puhastusekspert.ee +372 5611 1048
Õpiränne Taani 25.08 – 28.08.2025
25.–28. augustil 2025 osalesid Eesti puhastus- ja tervishoiuspetsialistid Erasmus+ õpirände raames töövarjutusel Taanis. Töövarjutamine toimus Aarhuse Ülikoolihaigla (AUH) suurköögis, mahepõllumajandusele keskenduvas piimatööstuses Thise Mejer ning Vikan A/S, maailma juhtiv hügieeniliste puhastustarvikute tootja ja tarnija toidu- ja joogitööstusele ning teistele hügieenitundlikele keskkondadele. Õpirändest võtsid osa järgmised organisatsioonid: P.Dussmann, SOL Baltics OÜ, Põhja-Eesti Regionaalhaigla, Tartu Tervishoiu Kõrgkool, Ida-Tallinna Keskhaigla, Medicum Tervishoiuteenused AS, P.Dussmann, Arkaadia Puhastuse OÜ, Pesuekspert, Pärnu Haigla SA ja Puhastusimport. Õpiränne toimus Erasmus+ programmi raames lepingu numbriga 2024-1-EE01-KA121-VET-000236654.
Õpirände jooksul kogesid osalejad Taani süsteemset ja põhjalikku lähenemist tööprotsessidele. Kõigis asutustes olid kehtestatud ranged reeglid, mis tagasid töö kvaliteedi ja hügieeni, ning töötajad olid motiveeritud ja rahul oma tööga. Töötajate heaolu ja rahulolu tõstetakse esile ka ESG (keskkonna-, sotsiaal- ja juhtimispõhimõtete) vaatenurgast, kuna see on vastutustundliku ja jätkusuutliku ettevõtluse lahutamatu osa.
Õpirände jooksul kogesid osalejad Taani süsteemset ja põhjalikku lähenemist tööprotsessidele. Kõigis asutustes olid kehtestatud ranged reeglid, mis tagasid töö kvaliteedi ja hügieeni, ning töötajad olid motiveeritud ja rahul oma tööga. Töötajate heaolu ja rahulolu tõstetakse esile ka ESG (keskkonna-, sotsiaal- ja juhtimispõhimõtete) vaatenurgast, kuna see on vastutustundliku ja jätkusuutliku ettevõtluse lahutamatu osa.

Töövarjutamise käigus käsitleti mitmekülgseid teemasid, mis puudutavad puhastusvaldkonna ja toiduhügieeni tänapäevaseid väljakutseid:
Aarhuse Ülikoolihaigla suurköök
AUH suurköök on Taani üks suurimaid, kus valmistatakse toitu tuhandetele patsientidele ja töötajatele. Seal on rakendatud HACCP põhimõtted ning kasutusel digitaalne juhtimissüsteem eSmiley, mis aitab tagada toiduohutuse, vähendada toidujäätmeid ja täita rahvusvahelisi standardeid (HACCP, ISO 22000). Üle 80% toorainest on mahe ning köögis valmistatakse ka ise mitmeid lisatooteid, näiteks majoneesi ja pestot. Köögi mastaapsust näitavad numbrid: aastas kulub 60 tonni jahu, 300 000 muna, 200 000 liitrit piima ning kümneid tonne liha ja piimatooteid. Lisaks on haiglal oma pagarikoda. Puhastamine on rangelt süsteemne – kasutusel on värvikoodidega tarvikud, mis minimeerivad ristsaastumise. Näiteks oranžid tööriistad kuuluvad külmkööki, rohelised soekööki, sinised lihaosakonda ja kollased pagarikotta. Tarvikud olid puhtad, seintel kinnititega ning puhastusplaanid selgelt jälgitavad. Oluliseks peetakse ka töötajate heaolu ja mentorprogrammi, kus kogenud töötajad toetavad uusi kolleege. Paljud töötajad on köögis töötanud juba 25–40 aastat, mis viitab tugevale meeskonnavaimule ja rahulolule.




Vikan A/S – professionaalsed puhastustarvikud
Vikan on rajatud 19. sajandil visiooniga „We can“ ning on tänaseks üks juhtivaid professionaalsete puhastustarvikute tootjaid maailmas. Ettevõte toodab üle 3000 toote, mis on mõeldud hügieenitundlikele valdkondadele nagu toidu- ja joogitööstus, tervishoid ning puhastusteenused. Vikani puhastustarvikud vastavad EL-i ja FDA nõuetele. Ettevõte viib läbi migratsioonianalüüsi teste, mis tagavad, et puhastustarvikutest ei kanduks toiduainetesse kahjulikke aineid. Tootmises testitakse iga tunni järel harjaste kinnitustugevust, et vältida nende eraldumist kasutamisel. Vikanil on tehased ka Eestis, Põltsamaal, kus toodetakse mikrokiust moppe ja lappe, mis kannavad Nordic Swan ökomärgist. Ettevõte on arendanud ka biolagunevad ühekordsed mikrokiudmopid, mis lagunevad looduses 2–4 aasta jooksul. Lisaks pakuvad nad innovaatilisi UST-harju (Ultra Safe Technology), mis on loodud eriti kõrgete hügieenistandardite täitmiseks toiduainetööstuses. Õpirände käigus said osalejad testida Vikani puhastustarvikuid nii siledatel kui ebatasastel pindadel. Katsete käigus kasutati näiteks jahu, kaerahelbeid ja vett, et hinnata toodete praktilisust ja ergonoomiat.




Thise Mejer – mahepõllumajandus ja kvaliteet
Thise Mejer on mahepõllumajandusele keskenduv piimatööstus, mille kõik tarnijad on sertifitseeritud ökotootjad. Ettevõtte tooteportfell on lai – alates piimast ja jogurtist kuni juustu, või ja hapukoore tootmiseni. Eksport moodustab ligikaudu 20% nende toodangust, ülejäänu tarbitakse peamiselt Taani turul. Ka selles piimatööstuses on rakendatud värvikoodiga puhastustarvikud, et vältida ristsaastumist eri tootmisaladel. Näiteks kasutati masinate sisepindade puhastamisel kollaseid ning välispindadel rohelisi töövahendeid. Vikan ja Thise Mejer teevad tihedat koostööd – puhastustarvikuid testitakse päris tootmiskeskkonnas, et tagada nende toimivus ja ohutus.
Töövarjutamise käigus kogeti Taani organisatsioonides kõrget süsteemsust, ranget puhastus- ja hügieenireeglitest kinnipidamist ning töötajate kõrget motivatsiooni. See kogemus andis osalejatele väärtuslikku praktilist teadmist, kuidas toiduhügieen, keskkonnasäästlikkus ja innovatsioon saavad koos toimida.
Töövarjutamise käigus kogeti Taani organisatsioonides kõrget süsteemsust, ranget puhastus- ja hügieenireeglitest kinnipidamist ning töötajate kõrget motivatsiooni. See kogemus andis osalejatele väärtuslikku praktilist teadmist, kuidas toiduhügieen, keskkonnasäästlikkus ja innovatsioon saavad koos toimida.

Artikli autor: Merlin Salu